- CZIRJÁK SÁNDOR LAP
Kedvencekhez a lapot!
Czirjak.dr.hu Kezdőlap
Magyar nyelvű publikációk
Dr. Czirják: Publikációk
Dr. Czirják: Orvosi adatlap
Vendégkönyv - üzenetek
ENGLISH - Publications 100
- ENGLISH PAGES
ENGLISH - Brain & Pituitary
ENGLISH - Pituitary videos
ENGLISH - Acromegaly info
ENGLISH - Pituitary images
ENGLISH - Craniotomy
ENGLISH - Stroke
- AGYDAGANAT
Agydaganat - Webbeteg
Dr. Info - Agydaganatok
Vital.hu - Az agydaganat
- AGYALAPI MIRIGY
Hipofizis.hu
Hipofizis műtét
Cushing-szindróma
Akromegália, gigantizmus
- HÍR TV VIDEÓK
Hipofízis adenóma - 2 db.
Porckorongsérv a gerincbaj
- IDEGSEBÉSZET, OITI
Képek az OITI-ről
- SEBÉSZET, ORVOSLÁS
Orvosi Szótárak
Sebészet.lap.hu
Orvostudomány.lap.hu
Magyar Orvosi Kamara
- EGYÉB ORVOSI LAPOK
MOTESZ Honlap
Bethesda Kórház
- TOVÁBBI WEBOLDALAK
Az MTA honlapja
Semmelweis Egyetem
Neuro-Onkológiai Társaság
World Health Organization

Utolsó frissítés: 2014 július 22.

A czirjak.dr.hu
nemzetközi megtekintése:


© agydaganat.info


Akromegália és gigantizmus

A növekedési hormon túltermelődése túlzott, úgynevezett "óriásnövéssel" jár. Ezt az állapotot gyerekkorban gigantizmusnak felnőtteknél pedig akromegáliának nevezzük. Hátterében mindig az agyalapi mirigy adenomája, vagyis jóindulatú daganata áll.

Gyermekeknél a növekedési hormon túltermelődése esetén még a csontok növekedési zónái nem zárulnak le, így a csontok hatalmas mértékben növekednek. Szokatlanul magas testalkat alakul ki, a karok, lábak megnyúlnak. A pubertás késhet és a nemi szervek fejlődése elmaradhat a szokásostól.
A legtöbb esetben azonban a növekedési hormon túltermelődése 30 és 50 éves kor között kezdődik. Mivel a felnőttekben a csontok növekedési zóniái már lezárultak, így az ő csontozatuk nem képes nyúlni, ezért deformációnak indulnak. A beteg arcvonásai eldurvulnak, az állkapocscsont előreugorhat, a kézfej, lábfej megduzzad. Emiatt nagyobb méretű gyűrű, kesztyű, cipő, zokni, kalap kellhet a betegnek, mint amit addig viselt. A gégeporcok megvastagodhatnak, a nyelv nagyobb lehet, a fogközök tágasabbá válnak. Ezek mélyebb hanghoz, esetleg egyébb hangképzési zavarokhoz vezetnek. A bordák esetleges megvastagodásával, a mellkas hordó alakú formát vehet fel. Növekednek a bőrben lévő faggyú- és verejtékmirigyek, fokozzák az izzadást s kellemetlen testszagot idézhetnek elő. Mivel a szív megnagyobbodását a koszorúerek nem képesek követni szívbetegségek jelentkezhetnek.
Az agyalapi mirigy daganata miatt a szemet az aggyal összekötő idegpályák is nyomás alá kerülhetnek, így látásromlást idézhet elő. Főleg a külső látótérben lehetnek látási zavarok, de " kettős látás " szintén létrejöhet. Az agyra kifejtett nyomásfokozódás erős fejfájást válthat ki. Végtagokat érintő izomgyengeség, zsibbadás jellemző. A szőrnövekedés fokozódhat, bizonyos esetekben a bőr színe sötétebbé válik. Nők nagy részénél a ciklus rendszertelen lesz, a tejelválasztás is megindulhat. Az akromegáliás férfiak közel harmadának erekciós zavara van. Fokozódik a hajlam a magas vérnyomásra, cukorbetegségre.Akromegália képekben